Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Кузманов – преминаване

Кирил Кузманов

В галерия „Структура“ се откри изложбата на Кирил Кузманов, озаглавена „Преминаващото през мен, преминавам през него“ - с любезното съдействие на Гауденц Б. Руф. Тя е част от друг проект на художника - „Неопитомим е вятърът“ от 2008 г., при който Кузманов предприема единадесетмесечно пътуване по суша, преминаващо през отдалечени и урбанизирани райони на Турция, Република Киргизстан, Република Казахстан, Руската федерация, Република Алтай, Монголия, Китай, Тибет, Непал, Кралство Ло Мантанг, Индия и Кашмир.
Произведението, което можем да видим в галерията, е направено специално за пространството на „Структура“. То представлява голямоформатната фотография (447 x 750 см), направена от автора в Непалските Хималаи, отпечатана върху текстил и задвижвана посредством автоматизиран корниз. Цифрово управление в константен ритъм сменя гледките и контекстите.
Самото място на галерия „Структура“ също е свързано с изложбата на Кирил Кузманов. Залата се намира зад Централната поща, от която писма и колети постоянно пътуват за цял свят. Проектът „Преминаващото през мен, преминавам през него“ също е един вид пътешествие – както в света на автора, така и лично пътешествие за зрителя, защото всеки може да интерпретира изложбата по свой, различен начин.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна