Ресторантьорите в България не са смели, не са хора, които обичат да предизвикват себе си първо, казва любимецът на домакините. За да си добър професионалист трябва да си смел, да покажеш себе си, да работиш по правила:
"Аз съм разплаквал много готвачи по простата причина, че професията изисква много труд, много мисъл и винаги съм се ядосвал на безхаберието. Винаги съм се ядосвал на хората, които работят ей така, от ден за ден, т.е. не влагат мисъл, не влагат любов в това, което правят и то си личи. Затова много от ресторантите затварят. Има една статистика, че 60% от ресторантите затварят на първата година, 20 на петата и само 20 остават да работят напред. Тази професия е изключително трудна, с изключително много часове работа и хората трябва да я усещат, да влагат сърцето си в нея."
Иван Манчев става рано сутрин, пие кафе, с усмивка пожелава "приятен ден" на близките си:
"Изобщо неща, които наистина са важни за да може да ти се случват хубави неща през деня. Ние сме много намръщени. Естествено, бита ни определя и нашето настроение, но дори и в най-трудни си момент, когато се усмихнеш на близкия човек, когато се усмихнеш на случайния минувач, когато го пропуснеш с колата, когато му дадеш път, когато му кажеш "можеш да минеш", нали, не да се изнервяш, не да покажеш ти колко си голям, мисля че по този начин живота става по-лесен. Хората трябва да сме отворени, трябва да сме широко скроени, за да може това да ти се връща. Не трябва да сме злобни. Злобата малко е религия на посредствените, за мен това не е правилно."
интервю с шеф Манчев можете да чуете в звуковия файл