Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: МВР и МО имат готовност за незабавна реакция при обилни валежи и наводнения

Снимка: БГНЕС

Според последните данни на метеорологичните служби, тежките прогнози за обилни валежи и наводнения най-вероятно няма да се сбъднат и силата на циклона ще намалее, докато достигне до страната ни. Въпреки валежите, към момента обстановката в страната е спокойна, няма високи води и застрашени хора.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев пристигна в Ямбол, за да провери какви превантивни мерки са взети от държавната и местна власт. Заедно с него е директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов.

Министър Радев коментира, че, заедно с Министерството на отбраната, имат готовност за незабавна реакция при кризисна ситуация.

"Г-н Каракачанов, вицепремиера, говорих с него, ако се наложи, но разбирам, че няма да се наложи, включително, знаете, и армията. Той е разпоредил каквото трябва на началника на отбраната ген. Боцев, така че и с тях сме във връзка."

Според главен комисар Николай Николов, всички служби - полиция и пожарна - са в готовност да реагират в рамките на 30-40 минути. Комисар Николов съобщи, че имат постоянен контакт с Националния институт по метеорология и хидрология на БАН, а директорът проф. Брънзов го уверил, че опасността е отминала:

"Циклонът минава през тъмната част от денонощието, когато температурите са по-ниски и няма допълнително влага да бъде привлечена към дъждовната обстановка."

На областното заседание на антикризисния щаб е констатирано още, че най-уязвимият от наводнения  град при разлив на река Тунджа-  град Елхово - е извън опасност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна