Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майка на дете с увреждане: Толкова години чакаме някаква промяна, така че няма да се откажем

Снимка: Жоро Александров

Толкова години чакаме някаква промяна и толкова години никой не е застанал зад нас да ни представлява, така че ние вече няма да се откажем. Това сподели в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Ина Маринова от протеста на майките:

"Абсолютно нищо няма в тази държава за хората с увреждания. Не бива да има оценка, която е субективна като ТЕЛК системата в момента. На нас ни трябва нов орган, който да определи оценка на потребности, защото един има нужда от инвалидна количка, друг има нужда от асистентска грижа. Ние настояваме за отделен закон за личната помощ".

Искат да се въведе една услуга в закон, което считаме, че не е практично и не е в полза на хората с увреждания. Това подчерта пред "Хоризонт" Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия:

"Този закон не обслужва всички хора с увреждания. Хората с увреждания в България са около 800 000. Ако на всички хора, на които им трябва чужда помощ, дадем милиард и половина, трябва да продължим да даваме за всички хора. Не можем да спрем само с една малка част от хората с увреждания в България".

Цялото интервю с Ина Маринова и Веска Събева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна