Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валежи и гръмотевични бури в почти цяла България

Пожарникари отводняват жп гарата в Джулюница
Снимка: Областна администрация Велико Търново

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е в сила в почти цяла България, с изключение на 4 области по Черноморието и 3 в югозападните райони. 

Пожарникари започнаха спешно отводняване на железопътната гара в лясковското село Джулюница. Намалена е скоростта на движение на влаковете от Горна Оряховица към Варна. 

Главният път София-Варна, между селата Козаревец и Кесарево, е отводнен и проходим: "За да не бъдат спрени влаковете, с мощни помпи пожарникари изпомпват водата", посочи Красимир Кръстев, директор на Областната противопожарна служба.

"Те са няколко коловоза. Може да се каже, че всичко е залято. Първият коловоз, водата е доста преди самата гара, и има вероятност да нахлуе през тези коловози. Ние започнахме превантивно отводняване. Ще бъде спрян пътят за Бряговица, докато отводним".

Във Великотърновска област няма излезли реки от коритата си и няма пострадали хора, посочиха от областната управа.

Махала в угърчинското село Катунец е била откъсната заради придошлите реки от падналия през последното денонощие проливен дъжд, който на места в региона достигна до 60 л. на кв. м. В ловешките села Радювене и Соколово пороят също е нанесъл щети.

Кметът на Община Угърчин Станимир Петков посочи, че двете рекички, минаващи през село Катунец, са излезли от коритата си:

"Имаше наводнени къщи и доста земеделска земя. Имало е готовност хората от откъснатата махала да бъдат евакуирани. Вече всичко е нормализирано".

Петков допълни, че няма пострадали хора и животни. В ловешкото село Радювене малката бара е заляла къщи, селскостопански постройки и дворове. Има удавени дребни животни и повредено имущество. В село Соколово пороят е отнесъл настилката на една от улиците.

Нивото на река Осъм в Ловеч се покачи с един метър, но няма бедстващи хора. Наводнени са някои малки пътни участъци, дворове и къщи в близост до реките и деретата.

Два язовира преляха в плевенското село Ракита след обилните валежи там. Няма опасност за хората, увери областният управител Мирослав Петров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени