Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов вид помощи за деца без родител, които нямат право на персонална или наследствена пенсия

| обновено на 01.08.18 в 14:07
Снимка: БГНЕС


От догодина семействата на децата, останали без един или двама родители, ще могат да получават нов вид месечна помощ. Това реши правителството с промени в Закона за семейните помощи за деца. Условието е децата да нямат право на наследствена пенсия. Очаква се да бъдат подпомогнати 2900 деца, които в момента нямат право нито на персонална, нито на наследствена пенсия. Това обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

"Основната закрила за тези деца е по линия на наследствени пенсии, които те получават от Държавното обществено осигуряване, но на не малко деца родителите им нямат необходимия осигурителен принос, за да бъдат източник на наследствени пенсии. За тях в момента от ДОО се изплащат персонални пенсии. Днес правителството взе решение за отпускане на персонални пенсии на 92 деца от 1 август в новия размер на персоналната пенсия".

113 лева е размерът на социалната пенсия от 1 юли. Новият вид месечна помощ ще се отпуска според доходен критерий. Социалният министър обясни:

"Който ще бъде съобразен с доходния критерий, въведен за другите месечни помощи по Закона за семейните помощи за деца. Той се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет. Ще припомня, че сега е 450 лева месечно, той е няколко пъти по-голям от гарантирания минимален доход, който е доходният критерий за отпускане на персонални пенсии по ДОО. Изплащането на тази помощ ще бъде при определени условия, които се въвеждат за всички семейни помощи. Условието е децата да посещават детски градини или училища в зависимост от възрастта им. Тази помощ ще се изплаща до 18 или 20-годишна възраст, ако те продължават да учат, а размерът на помощта, както и на другите помощи по този закон, ще се определя със Закона за държавния бюджет".

За новия вид месечна помощ могат да кандидатстват и децата, които в момента получават персонална пенсия:

"Деца, които заявяват тази помощ, съответно това ще бъде основание за прекратяване на персоналната пенсия, ако те получават такава, но със законопроекта се предвижда значително разширяване на кръга на децата, които ще имат право на тази семейна помощ. По разчетите, които съответно са направени, от тази помощ потенциално могат да се възползват 5 600 деца. Към момента 2 700 деца приблизително получават персонални пенсии от ДОО. Въпрос на техен избор и преценка е съответно дали да се възползват от новата помощ или да продължат получаването на персонална пенсия, защото е предвидено, че отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължат да се изплащат", обясни министър Петков.

Според разчетите на социалното министерство всяка година ще са необходими 4 милиона лева допълнително за изплащането на новия вид месечна помощ за деца.

"Планираме 2 900 деца, които сега не отговарят на ниския критерий по Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, този доходен критерий сега е 75 лева, а да могат да получат подкрепа, специална подкрепа от държавата във вида на помощта за деца, останали без родител, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител. Размерът на помощта се определя със Закона за бюджета на държавата за съответната година. Със сигурност помощта ще бъде в размер, който е по-голям. Не мога отсега да кажа точно, защото това ще бъде отговор, който бюджетът ще даде".

Правителството одобри и проект на нов Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика. Бисер Петков обясни:

"С този законопроект се цели намаляване на социалното неравенство, насърчаване на социалното включване, защото в законопроекта в обхвата на социалните предприятия са предложени 12 групи уязвими хора, като тук ще посоча хора с увреждания, родители на деца с увреждания, трайно безработни лица, лица пострадали съответно по Закона за домашното насилие. Предвиждат се мерки за насърчаване на социалните предприятия. Въвежда се национален регистър на социалните предприятия".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени