Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата чества Успение Богородично

| обновено на 15.08.18 в 12:18
4
Снимка: БТА


Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Днешния ден е храмов празник на Троянския манастир. На литургията молитвено присъства патриарх Неофит. Гост на празника е и премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета. 
Светата литургия беше отслужена от Пловдивският митрополит Николай, а Негово Светейшество патриарх Неофит присъства молитвено на богослужението. Той пожела на християните: 
"Тези, които обичат манастирския живот, нека да престъпят свещените двери на Светата обител. Честит празник!"
Хиляди вярващи дойдоха да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която се съхранява в църквата на светата обител. Преди минути беше изнесена с литийно шествие от доброволци от Националното дружество "Традиция" и в момента се отправя към параклиса на могилата край Троянския манастир, където през 1600 година се е извършило първото чудо. 
Премиерът Бойко Борисов провери как е ремонтирано Антимовото крило на манастира, за което правителството преди година отпусна 500 хил. лв. 
Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители. В този ден вярващите отправят молитва към Божията майка, която е покровителка на майчинството и защитница на семейното огнище: "Тя е защитница на всички нас и ние трябва да я уважаваме. Това е един много светъл наш празник и независимо дали имаш Мария в дома си, или не - има основание за празнуване". 

Пловдивският митрополит Николай благослови вярващите и призова да бъдем бдителни какво сеем в душите на нашите деца:

"За голямо съжаление злото в този живот, в този век, в който живеем, се преумножи. Отчуждение, егоизъм, враждебност, завист, озлобление между човеците. Спасението е в Бога. Бог е царят на мира. Бог е любов. Най-великата добродетел, която той даде на човеците, е тази да обичаме един другиго както той ни възлюби. Казано е в Евангелието и доказано в живота - каквото посеем, това ще пожънем. Никой, който сее трънки, да не чака да бере грозде. Затова трябва да бъдем много бдителни, внимателни какво сеем - да не би това да са плевелите на греха в душите на нашите деца. Бог да благослови всички. Света Богородица да бди над вас!"

Днешният празник е сред най-почитаните от вярващите, защото Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога. Имен ден имат близо 205 хил. българи. Празникът Успение Богородично е в прослава на чудния начин, по който Божията майка завършва земния си живот. Врачанският митрополит Григорий допълни: 

"Блажено заспива, за да бъде възкресена и взета с тяло на небесата, за да застане пред Божия престол и да продължи своята мисия като майка на целия човешкия род. Да моли Господ и Исус Христос за всички човеци, да помага на вярващи и невярващи, на праведници и грешници, на всички тези, които я обичат, почитат и призовават като закрилница и ходатайка пред Бога".

Старинна икона на Пресвета Богородица с младенеца ще бъде изложена за поклонение в средновековната черква "Св. Николай Чудотворец" в радомирското село Долни Раковец. Според предание на този ден поклонниците оставят бележки със своите молби към божията майка в ниша на иконостаса.

Репортажи за празника чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна