Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Агайн: Оставката ми е емоционален акт, не е продиктувана от нарушение на правилата

От БСП поискаха оставките на целия състав на Комисията за финансов надзор

| обновено на 21.08.18 в 18:31
Заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн подаде оставка.
Снимка: БГНЕС

Заместник- председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агаин съобщи, че подава оставка заради случая "Олимпик" и уточни, че това е емоционален акт, а не решение, продиктувано от нарушение на правилата. 
"Това е моят емоционален и морален ангажимент към хората, макар че държа да подчертая, че всички правомощия, с които Комисията за финансов надзор разполага - убедена съм, че тези, които имат да получават обезщетение по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобила, са изцяло подсигурени чрез системата на гаранционните фондове", посочи Агайн в изявлението си на извънредното парламентарно заседание.

Пред журналисти в парламента, Агайн коментира още, че щетите по застраховките "Гражданска отговорност", сключени със застрахователна компания "Олимпик" до 10 май, ще бъдат изплатени от Българския гаранционен фонд. Разходите няма да останат за сметка на Фонда, тъй като претенции към Кипър могат да бъдат предявявани в близките 5 години.

Народното събрание реши да гласува депозираната оставка от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор с ресор "Застрахователен надзор" Ралица Агайн. Искането за оставката е постъпило в началото на пленарното заседание.

По-късно от БСП поискаха целия състав на Комисията за финансов надзор да подаде колективна оставка заради ситуацията, създадена след фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". Депутатът от левицата Филип Попов посочи, че с приетото предложение на ГЕРБ проблемът "се замита". 
"В нашия проект, в точка първа ясно е казано: "Да предприеме действия по търсене на възможност за възстановяване на платените суми". Те какво предлагат? Търсене на възможност за оказване на помощ. Каква ще е тази помощ? Психологическа? Каква? Ясно е, че те се опитват да заметат този проблем под килима", заяви Филип Попов.

СнимкаВ отговор на призива на социалистите за оставка на целия състав на КФН, премиерът Бойко Борисов коментира, че отговорността се носи по ресори:
"Ако цялата комисия има вина, естествено, че трябва да си отиде цялата комисия, но както в БНБ, така и в КФН, председателят не носи отговорност за ресорите. Помните, когато КТБ падна, неслучайно тогава обвиниха заместник-председателя, а не шефа на БНБ - Искров, защото казаха: "по ресори се носи отговорността". Същото сега е и тук".

Вчера правителството посочи Агайн като виновник за кризата със застрахователната компания "Олимпик". Тогава финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще поиска от Народното събрание да освободи Агайн от поста ѝ начело на управлението "Застрахователен надзор" заради пропуски, които според него е допуснала при надзора над фалиралото кипърско дружество. Горанов призова Агайн доброволно да подаде оставка заради случая, както и отправи много остри критики. 

Около 200 000 българи са засегнати от отнетия лиценз на застрахователно дружество "Олимпик". 
Какво мислят бургазлии за случая и дали ще подпомогне ли държавата потърпевшите - чуйте в анкетата на  Калина Енчева от радио Бургас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна