Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет текста за песен са събрани досега за конкурса на Специализираната онкологична болница в София

Снимка: БГНЕС

Девет текста за песен на тема „Продължаваме“ са събрани досега в конкурса от едноименната кампания, организирана от Специализираната онкологична болница в столицата. Кампанията се провежда с безвъзмездните усилия на десетки български творци, в подкрепа на пациенти с онкологични заболявания.

Съпричастни към кампанията са галеристът Бистра Стoйчева, композиторът Ефтим Чакъров, музикантът Стефан Илчев, поетесата Маргарита Петкова, художникът Димитър Анастасов и певицата Тони Димитрова, която ще изпее отличената от журито песен. Поетесата Маргарита Петкова вече е харесала две от деветте песни:

"Кампанията е насочена към всички, защото ракът е заболяване, от което никой не е застрахован. Не трябва да си затваряме очите. Има девет текста, от които два са много добри. Хората на изкуството биха могли много да помогнат на всички тези неподминати от заболяването, защото когато духът е висок, тогава и тялото се подчинява".

"Една песен, една дума може да мотивира дори само един човек и ние ще знаем, че сме свършили едно добро дело", казва по повод кампанията председателят на журито композиторът Ефтим Чакъров:

"Според мен чрез конкурса за песен, свързан с темата, ще привлечем вниманието към основното послание, а то е превенция".

Кампанията може да превърне част от онкоболницата в Център за арттерапия за пациентите и техните близки в пътя им за преодоляване на онкологичните заболявания.

Тони Димитрова ще изпее благотворително песента, целият екип също участва безвъзмездно.

Текстовете се събират до 15 септември, като информацията е на сайта на онкоболницата, до края на октомври журито очаква песента да излезе в ефир.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени