Дотогава предизвикателството се казва шоколад, а Илиан Илиев го посреща заеднос кралицата на шоколада Елица Божинова, с която в края на септември ще водят във Франция майсторски клас. Илиан Илиев е страстен кулинар, а преди да се отдаде на кулинарната фотография е бил на полето на военната фотография.
"Не бих казал, че най-силният период в моята кариера е войната в Косово. Да, бях там, в Прищина, бях във всички лагери в Албания и в Македония, но не мога да кажа: аз направих добра фотография. Напротив - това е по-труден период, в който осъзнах, че журналистиката не е моето поле за изява. Така бавно започнах да влизам в студио, да уча как да рисувам със светлина, как да подреждам и аранжирам. В началото повече продукти, отколкото храна. Така стъпка по стъпка заедно с готвенето стигнах до кулинарната фотография", разказа в предаването "Закуска на тревата" по "Хоризонт" световноизвестният български фотограф, който и тази есен ще преподава на студентите си в кулинарната академия HRC в София.
"Винаги трябва да провокираш клиентите си. Опитвам се да направя снимките малко по-различно изглеждащи, с различен ракурс, с различна светлина, така че да има това шокиране, това "уау". Когато правиш фотография на храна, ти създаваш един диалог. Ти питаш този, който гледа: искаш ли да опиташ, харесва ли ти? И ако тези снимки се купуват, ако хората поръчват в ресторанта, когато са видели твоя снимка в менюто, или ако им харесва готварската книга само по фотографиите, то значи си свършил работа. Диалогът се е получил", казва Илиев.
За сюжетите, които разказват фотографиите, с Илиан Илиев в студиото на "Хоризонт" на БНР разговаря Валерия Николова. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.