Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През второто тримесечие на годината контрабандните цигари са били 4,7% от пазара за тютюневи изделия

| обновено на 19.09.18 в 18:47
Унищожени контрабандни цигари
Снимка: Митница Русе

Контрабандните цигари имат дял от 4,7 процента на пазара за тютюневи изделия през второто тримесечие на годината. 

Това е намаление спрямо първите три месеца, сочи проучването, поръчано от пет компании - производителки и вносителки на тютюневи изделия. Проучването се прави чрез метода на преброяването на изхвърлените цигарени кутии. Най-разпространени са контрабандни цигари “Комплимент”, които не са познати на легалния пазар.

През първото тримесечие на годината нивото на контрабандата беше 5,8%, а вчера на среща с Американската търговска камара премиерът Бойко Борисов прогнозира, че новото изследване ще покаже спад под 5%.

Резултатите бяха представени в присъствието на главния прокурор на провинция Бавария Райнхард Рьотле, пред когото премиерът Бойко Борисов представи успехите на българските служби в разбиването на нелегални фабрики и канали за разпространение на тютюн:

“Ние направихме изключително успешни реализации в чужбина. С Европол, с партньорски служби. И там изпращаха български работници, български заготовки, български тютюн, консумативи. В Испания реализирахме няколко реализации, огромни фабрики за милиони евра“, поясни Борисов.

Борисов добави примери с акции с Полша, Унгария и Австрия. Намаляването на контрабандата е ключово и за по-високите приходи в държавната хазна, допълни премиерът Борисов.

Практическата част от представеното изследване е извършена през май и не обхваща резултата от акцията в Карнобат, при която беше задържан Миню Стайков. 

"Това, което се случи през последните два месеца не е някакъв залп, някакво чудо. Нивата на потребление на незаконните цигари падат от 2015-а, тоест със сигурност се работи активно от 2015-а. Това можете да го видите от данните за заплатения акциз в бюджета. Всяка година за този период като акциз и ДДС са се добавяли от порядъка на един милиард", коментира в предаването "12+3" експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. 

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени