Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия в НС ще разгледа предложение за забрана на отглеждането на животни с цел добив на ценни кожи

| обновено на 19.09.18 в 12:38
американска норка
Снимка: wikipedia.org


Парламентарната Комисия по земеделието и храните ще разгледа предложението на Националната гражданска инициатива за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с цел добив на ценни кожи у нас.

Становището на тази комисия е ключово за успеха на кампанията, подчертават организаторите. Предложението беше внесено в Народното събрание на 22 юни, подкрепено от подписка с над 51 000 подписа. В края на август, в отворено писмо до народните представители, 64 организации за защита на околната среда и животните изразиха подкрепата си за предложението. Проучване на МБМД, поръчано от фондация "Четири лапи", показа, че 75% от българите не намират за оправдано отглеждането и убиването на животни единствено заради кожата им, а  65.6%  желаят пълна забрана на отглеждането на животни единствено заради кожата им. 

От Гражданската инициатива информират, че желаещите да подкрепят предложението за закриване на фермите за ценни кожи у нас могат да пишат писмо до депутатите в специално създадена за целта интернет платформа.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" председателят на Инициативния комитет на Националната гражданска инициатива за забрана на фермите за ценни кожи Петя Алтимирска обясни, че са били изненадани  от краткия срок, в който е постъпила информация за това заседание: "Така или иначе това е една от най-важните комисии, в които предстои да се разгледа предложението. В ресора на тази комисия е именно да се разгледа промяната на Закона за ветеринарномедицинската дейност, която ние предлагаме и в която да бъде включена тази забрана".

Цялото интервю с Петя Алтимирска чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна