Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната галерия на 70 години – и с нов директор

Снимка: БГНЕС

Близо две десетилетия от т.нар. преход тя преживя по-скоро в забвение и недоимък, без възможност да попълва колекциите си с откупки на произведения, със спасителни и спешни ремонти, често придружавани с малки и по-големи скандали. Но истински големите скандали започнаха с музейната концепция на Министерството на културата от януари 2010 и нейната реализация. Когато лансираната в публичното пространство идея на Вежди Рашидов за създаването на „БГ Лувър” на практика обедини Националната художествена галерия с Националната галерия за чуждестранно изкуство, а към новия музей бяха принадени филиалите САМСИ и т.нар. Музей на социалистическото изкуство.
Така в резултат се получи нещо като музеен мастодонт, в основата на който е музей, застинал в 80-те години на миналия век, а към него бяха добавени пространства с неясен замисъл и предназначение, но също наречени „музеи”. И с този нов гигантски музей Слава Иванова – досегашен директор на Националната галерия – явно не успя да се справи.
С новия директор (до провеждане на конкурс) Ярослава Бубнова ще разговаряме за възможностите и перспективите на Националната галерия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна