Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донеси ми Тибет у дома

В рамките на фестивала SOFIA BITING DOCS, който представя селекция от документални филми и се фокусира върху на пръв поглед преексплоатирани, но в действителност актуални - важни и хапливи теми за обществото - нарушаване на човешките права, дискриминация на различните, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда, както и всичко от документалното кино, което показва интересни истории и хора - филми, заснети с цел да информират и да провокират,  да задават въпроси, които да се дискутират, ще бъде представена и документалната лента „Донеси ми Тибет у дома“.

Филмът разказва историята на Тенцин Ригдол, който живее в изгнание, който в памет на баща си взима от Тибет 20 тона пръст, преминава през три граници в Хималаите и ги пренася контрабандно до Дхарамсала, Индия, за да създаде инсталацията "Нашата земя, нашият народ", където 6000 тибетци да имат възможността за миг да се почувстват у дома.

Мигмар Райт, тибетски правозащитник, който защитава каузата на Тибет в Швейцария, живее отдавна в изгнание. В ефира на "Хоризонт до обед" той разказа за себе си. Роден е в Тибет. Бил е на две години, когато заедно със семейството си бяга и стига до Индия, където като полусирак е настанен в детски пансион. По-късно става едно от първите осиновени тибетски деца, които да заминат при семейства от Швейцария. На 13-и август 1961-ва година пристига в Базел. Денят, в който започва строежът на Берлинската стена.

„Швейцарската ми майка, която ме осинови, ми каза по-късно, че този ден много германци загубиха свободата си, но за мен беше точно обратното. Аз получих свобода и нов живот“, разказа Мигмар Райт.

В момента около 150 хиляди тибетци живеят в изгнание по света.

Догодина ще се отбележат 60 години от антикитайското въстание в столицата на Тибет.

„Смятам, че Тибет ще стане пример за света или тест как без насилие, по мирен начин, но също и в условията на демокрация, защото нашето правителство е в изгнание вече почти 60 години, те са пример, че страните около нас са се променили за тези 60 години в демократични страни“, каза той, но допълни, че за тибетците, които живеят в Тибет е „по-лошо от десетилетия“.

„За съжаление в нашето общество е останала една романтична представа за стария Тибет. Единствено го свързваме с тибетския будизъм, но там живеят нормални и съвременни хора, със своите нормални нужди и когато те са подтиснати и не могат свободно да изразяват това, което мислят, за най-малкото нещо са хвърляни в затвор и след като излезе човек от затвор, той е втора категория. Затова ние използваме тази възможност да покажем документални филми, с много информативен характер, за да не бъдем упрекнати в пропаганда“, каза Таня Свечникова от Сдружение "Приятели на Тибет в България". 

Довечера от 19.30 часа е прожекцията на филма „Донеси ми Тибет у дома“, в културен център „G8”.

Интервюто с Мигмар Райт, в превод на Таня Свечникова, Сдружение "Приятели на Тибет в България", можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна