Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стъпките на хайдутите в планинския маратон "Хайдушки пътеки"

Кирил Николов-Дизела на "Хайдушки пътеки"
Снимка: Маратон "Хайдушки пътеки"

Планинските маратони печелят все повече почитатели и в България, и по света по много причини.

Да бягаш в планината е евтино, но най-вече – приятно и зареждащо. А хората имат все по-голяма нужда да се движат, да живеят активно, да се връщат към природата.

След броени дни – в събота, 27 октомври, стартира маратонът "Хайдушки пътеки" – един от най-трудните в България.


"Планински бегачи са били и българските хайдути. Панайот Хитов пише, че когато го гонили турците, за една нощ стигал от Сливен в Елена - разказва организаторът на маратона "Хайдушки пътеки" Стафан Стаефанов. Няма челници, както сега, няма подкрипителни пунктове, няма отказване - или бягаш, или умираш".

Идеята за организиране на подобно бягане по Сините камъни днес е да насърчи повече хора да започнат да бягат по родните планини, както и да популяризира района като място за туризъм и спорт. Родом от Сливен са едни от най-добрите ни бегачи - Красимир Костов, Мария Николова, Шабан Мустафа. Кирил Николов-Дизела пък е отраснал там, миналата година той спечели състезанието, а тази година е консултант по трасето.
"Състезанието е последното от този тип в България. Пътеките, по моито се бяга, са доста технични, предимно от скали и камъни, така че трасето е доста трудно. Последен кръг е от Българското първенство по скайрънинг. На това състезание ще бъдат наградени първите трима при жените и при мъжете в общото класиране за националния шампионат по скайрънинг" - разказа Дизела.
Освен парична награда, има и друга, с напомняне за Сливен - 42,195 литра (колкото са километрите в класическата маратонска дистанция) вино от района. 

Чуйте репортажа в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна