Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селскостопанската академия отбелязва празника на земеделската наука

Снимка: iae-bg.com

Селскостопанската академия отбелязва празника на земеделската наука. В последните години Академията влиза във фокуса на общественото внимание само с протестите за заплати, но проблемите вече намират своето частично разрешение, сподели председателят на Селскостопанската академия проф Васил Николов:

По новия начин на финансиране Академията се финансира като първостепенен разпоредител с бюджетни средства, ние вече можем да следим какво постъпва, сами можем да определим накъде да насочим приходите, които идват в Академията

„В сравнение с предходната година, заплатите на професорите са вдигнати със 7,4%, на главните асистенти – с 8,70%  и на асистентите – с 16% и вече са 1561 лв. – за професори, 1000 – за главния асистенти и 756 за асистенти. Вярно е, че сме далеч от това, което бихме желали, но в следващия бюджет е предвидено увеличаване още с 10% на всички начални заплати. Освен това тези институции, които покриват повече от 50% от разходите си, могат да увеличат заплатите си още 30%".

"Шансовете на земеделската наука са в конкурентоспособността и пряката връзка с бизнеса, и самоцелни проекти, които не служат на никого, освен на егото на авторите си, нямат бъдеще", убеден е той:

"Винаги сме работили с производители. Показател, който за мен е много важен, е реализацията на семената. След като всички семена, които ние произвеждаме, се реализират, това означава, че търсенето на този продукт е изключително голямо".

Голям интерес има към царевицата, ечемика и пшеницата, похвали се професорът. Той е категоричен, че няма намерения за закриване на Институти на ССА, опитни станции или звена. Ще се парират и нездравите интереси към земята, която е над 100 000 дка.

Репортажа на Веселина Миланова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна