Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Генова: Иновации в хематологията подобряват диагностиката и лечението на рака на кръвта

Снимка: БГНЕС


Иновации в хематологията у нас подобряват диагностиката и лечението на рака на кръвта, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ проф. Маргарита Генова, началник на лабораторията по хемопатология и имунология към Националната хематологична болница. Тя заяви, че науката е напреднала рязко през последното десетилетие в разгадаване на механизмите на злокачествените хематологични заболявания и вече се прилагат много и ефикасни лекарствени продукти:
   

„На клиничното поле има все повече и повече съвсем нови лекарствени молекули, таргетно въздействие, т.е. в прицелните нарушения на злокачествените клетки, навлизането на трансплантациите на хемопоетични стволови клетки като рутинна процедура в хематологията, един пробив, който позволява пълно излекуване на тези заболявания в част от случаите“.

Комбинирането на различни медикаменти, мултидисциплинарният подход при лечението на злокачествените заболявания на кръвта увеличават продължителността на живота на пациентите, каза проф. Генова и добави:

„Диагнозата левкемия беше равносилна на смъртна присъда, но през последното десетилетие успехите са впечатляващи. Ако средната преживяемост преди 20-30 години е била около 20% при всички пациенти с лимфоми, то сега тя е над 60-65%, за някои заболявания и далеч над тези проценти. В детските категории преживяемостта при острите лимфобластни левкемии е над 80%“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна