Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За дигиталните будители

И в беден и безперспективен район е възможно да се развива модерна IT индустрия

Снимка: "Враца софтуеър общество"

Това е история за будителство. Началото ѝ е отпреди пет години, когато трима млади, модерни и образовани врачани решават да заложат познанията и ентусиазма си на мъждукащата светлина в края на тунела. Вероятно тогава са били сред малцината убедени, че в този беден и безперспективен край, където властват безработица и миграция към столицата и чужбина, е възможно да се развива модерна IT индустрия. Индустрия, която не само осигурява заетост, а по-скоро бизнес сфера, която може да остави младите хора в родния им град. Зад идеята и реализацията ѝ са тримата от сдружението "Враца софтуер-общество".

Тонко Влахов от сдружение "Враца софтуер-общество" разказва: "Заедно с нашия екип градим IT индустрия във Враца вече от няколко години. Провеждаме курсове по програмиране, по дигитален маркетинг и други дигитални професии както за ученици, така и за възрастни, като нашата цел е повече хора да се занимават, да  работят в IT сферата. Вече имаме добри статистики. Имаме повече от 1600 души, които са посетили наши събития, имаме повече от 260 души, които са посещавали наши курсове. В резултат от нашата работа три нови компании отвориха офис във Враца и наемат всяка година от нашите успешни курсисти. 25 души работят от Враца. Постига се с много труд и много постоянство. Може би ключовата дума е постоянство. Враца, както всеки един регион в страната, има изключителен потенциал и просто трябва хората да имат място, където да могат да го развиват и ние това правим. Ние обединяваме хора с общ интерес, които имат амбицията да постигнат нещо повече и ние просто сме средството.

Не мисля, че дейността ни е дигитално будителство, не бих стигнал толкова далеч, а по-скоро е една възможност за хората. Радващо е, че все още в България образованието е на висок пиедестал и хората осъзнават, че имат много по-голям шанс да успеят в живота, ако се образоват, отколкото ако не се образоват. Аз мисля, че будител може да бъде всеки, стига да има желанието да споделя знанията и опита си с останалите. Ако говорим за будители, аз мисля, че будители са примерно нашите ментори, които всъщност преди това са идвали при нас на курсове и в момента предават опита си на по-малките. Ние имаме различни обучения – за ученици и за по-малки деца. Ментори са също и нашите лектори. Всъщност те жертват от свободното си време събота и неделя, за да може повече хора да се включат в IT сферата".

Има ли днес будители и кои са те? Отговори на тези въпроси предлага кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова, която говори за "дигитално будителство".

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна