Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духомир Минев: Още много трябва да се направи за намаляване на неравенствата у нас

Духомир Минев
Снимка: БГНЕС

В бюджета за догодина има стъпки за намаляване на неравенствата у нас, но това все още не е достатъчно. Това заяви в предаването "12+3"  Духомир Минев, председател на Европейската антибедност мрежа за България.

"По принцип е възможно чрез бюджета да бъдат намалени неравенствата у нас, но зависи от една по-обща рамка и зависи най-вече от данъците. Не само, разбира се, зависи от първичното разпределение, но до голяма степен и от преразпределението. /.../ Нека да кажем, че е направена една сериозна стъпка с този бюджет, просто за да се сме коректни, към увеличаване на преразпределението, но то си остава значително по-ниско от нивото на преразпределението в останалите страни от Европейския съюз. Значително по-ниско. Така че има нещо постигнато, някакъв стремеж, идея, тенденция, но резултатът в сравнение с другите европейски страни, там примерно 45% се преразпределят чрез държавния бюджет средно, при нас е 30 и няколко тази година. Значи стъпка има, но стъпката все още остава малка, особено на фона на огромните неравенства у нас, много високи неравенства в сравнение с другите европейски страни, при това няма достатъчно усилия за пречупване на тази тенденция на нарастване на неравенствата.

Аз дадох едни данни тук наскоро. След 2014 година в ЕС линията, която очертава тенденцията, показва снижава не неравенствата, първо стабилизиране, след това снижаване на неравенствата. България е една от малкото страни, мисля, че има и друга, при която има тенденция на нарастване на неравенствата. Сега този бюджет едва ли може да "счупи" тенденцията".

Минев коментира и препоръките на международната организация Оксфам за премахване на плоския данък, за да могат неравенствата да бъдат намалени:

"Оксфам препоръчва още две неща. Първо, засилване на данъчното облагане, препоръчва увеличаване на социалните разходи и създаване на система от минимални доходи, адекватни минимални доходи, минимално заплащане на труда и подобряване на трудовото законодателство. Повечето от тези неща изостават у нас. Сега, ако пак се върнем на бюджета, явно е, че се прави някаква стъпка, в посока, която предлага Оксфам, но това едва ли ще доведе до промяна в тенденцията на нарастване на неравенствата. Остава необяснимо, за мен поне е необяснимо, защо правителството не предприема стъпки в посока, която предлага Оксфам. Между другото фактът, че институции като Световна банка и МВФ посрещат идеите на Оксфам с мълчание, дори с мълчалива подкрепа, аз го тълкувам като мълчалива подкрепа, показва, че това е основателно. Но защо правителството не предприема стъпки си остава загадка. Значи там има поне един човек, който разбира състоянието в страната и значението на промяна в данъците".

Цялото интервю е в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна