Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Велинов от „Дишай, Перник“: Вече втори ден въздухът в града е неизползваем

Снимка: БТА

Вече втори ден въздухът в Перник е неизползваем, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Ивайло Велинов от инициативата „Дишай, Перник“.

„Пернишкият въздух е един от най-мръсните в Европа. В момента имаме мобилни станции, които сме разположили по домовете си и които ни ориентират за качеството на въздуха преди да отворим прозореца. Вече втори ден въздухът е неизползваем. Това се случва всяка година със започването на отоплителния сезон и приключва пролетта с първите ветрове. На фона на това в града са входирани 4 инвестиционни намерения за изгаряния на над 100 вида отпадък. Може би има бизнес логика, но аз не виждам никаква друга. На фона на този отвратителен въздух тук, искат да го замърсяват дори повече“, коментира Велинов.

Зам.-кметът на Перник по здравеопазване и социална политика Йордан Павлов подчерта, че общата загриженост по въпроса е изразена и със срещите на кмета на общината, както и с действията на общинската администрация относно публикуването на депозираните намерения. Предстои обществено обсъждане, увери той. Павлов посочи, че при обсъждането на бюджета ще се помисли за финансиране на семейства, които биха могли да подменят печките си на твърдо гориво или да преминат към по-екологично. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна