Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко зове НАТО да прати кораби в Азовско море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко призова НАТО, включително Германия, да разположи военни кораби в Азовско море, за да бъде подкрепена Украйна в конфронтацията ѝ с Русия, предаде АФП.

„Германия е един от нашите най-близки съюзници и се надяваме, че страните в НАТО сега са готови да разположат военни кораби в Азовско море, за да помогнат на Украйна и да ѝ дадат сигурност“, каза той пред германския в. „Билд“.

Путин „не иска нищо по-малко от това да окупира (Азовско) море. Единствения език, който той разбира, е този на единството на западния свят“, заяви Порошенко в интервюто.

Според него руският президент иска да анексира не само морето, но и цяла Украйна, на която гледал като на колония.

„Путин иска да възстанови старата Руска империя. Крим, Донбас, той иска цялата страна. Като руски император, както се вижда, империята му не може да функционира без Украйна, той я смята за колония“, каза Порошенко.

Според него Германия трябва да си зададе въпроса какво ще направи Путин следващия път, ако не бъде спрян. Порошенко каза, че Ангела Меркел е помогнала през 2015 г. за запазване на Украйна чрез преговорите в Минск и сега пак разчита на нейната помощ, както и на други съюзници.

Порошенко призова Германия  да се откаже от газопровода „Северен поток-2“, който ще заобиколи Украйна при снабдяването с руски газ.

Украинският президент отхвърли твърденията на Москва, че задържането на три украински военни кораби при Кримския полуостров е резултат от провокация, както твърди Путин.

В неделя Русия задържа три украински военни кораба на път за Азовско море близо до Кримския полуостров, който отне от Украйна през 2014 г. Русия твърди, че корабите са влезли незаконно в нейни териториални води - обвинение, което Украйна отрича.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени