Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпродажба на зимни и коледни пъзели подкрепя деца с аутизъм

Инициативата е на Йовилина Тончева от Пъзел Общество - България

Снимка: Йовилина Тончева - Личен архив

През изминалия уикенд в образователния център „Зона 21” бяха разпродавани благотворително пъзели на зимна и коледна тематика. Събитието бе организирано от Puzzles Общество - България по инициатива на Йовилина Тончева, която предлага пъзели от своята лична колекция. От утре разпродажбата продължава и онлайн.

Със средствата, събрани от продажбата на пъзелите, ще бъдат закупени игри за работа с деца с разстройства от аутистичния спектър за новооткрития център на сдружение „Аутизъм днес“ в Плевен.

В колекцията си Йовилина Тончева има близо 600 пъзела, подреждани през последните години. За благотворителната кауза тя е избрала 50 наредени пъзела и 30 ненаредени – за тези, които предпочитат да ги подредят сами. 

Йовилина има своя система за подреждането на пъзелите, разказа тя в предаването "Закуска на тревата": "Нареждам първо рамката, след това си отделям или в цветове, или ако има някаква голяма форма, да речем влак, си отделям него, и после около тях донареждам. Предпочитам сама. Това е моето разтоварване от ежедневието и се съсредоточавам изцяло върху реденето, но се случва да редя и с помощници."

Решила е да свърже благородната си кауза с децата с аутизъм, защото събирайки информация за влиянието на пъзелите, е попадала на статии, поясняващи как пъзелите помагат на хората с аутизъм да се концентрират.

Най-големият пъзел, в чието подреждане е участвала Йовилина, е съдържал 24 хиляди парченца. Бил е с дължина два-три метра. Редили са го около два месеца.

"Развихме тази група "Пъзелс" България заедно с мои съмишленици, за да може да развиваме това хоби в България, тъй като не беше много популярно преди десетина години", спомня си Йовилина. 

По думите й, сега вече доста хора се занимават: "Правим състезания, различни събития, свързани с реденето, така че се увеличават редящите хора, съответно и пазарът на пъзели става по-голям, идват нови марки, нови картини. Различни видове вече има. Има ЗD пъзели, стъклени, кристални, дървени също много навлязоха. Аз лично съм почитател на стандартните."

Още за мотивацията да подреждаш пъзели чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна