Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо се налага да се отложи въвеждането на тол системата

"На 16-и август ще започне тестване на тол системата в реално време и фирмата изпълнител има срок до февруари 2020 г. абсолютно всичко да бъде окомплектовано, така че да няма пътен участък без покритие, както и да станат ясни финансовите параметри, които превозвачите трябва да плащат", заяви пред БНР Александър Ненков, депутат от ГЕРБ.

По-рано днес стана ясно, че не на 16-и август, но не по-късно от март догодина започва търговската експлоатация на тол системата.

„Причината да отложим търговската експлоатация на системата е от гледна точка на намиране на необходим компромис между държавата и превозвачите. През последните седмици се разигра много полемика относно предложените тарифи, които бяха по първоначални данни в един вид, както и обхвата на пътищата. Даже се появиха и спекулации, че едва ли не много ще се оскъпи продукцията на стоки от първа необходимост. Идеята за отлагане с 6 месеца, не повече, е първо - технически системата да бъде абсолютно изправна, да не стана така, както на 1-ви януари с електронните винетки, когато имаше техническо недоокомплектоване от гледна точка на машини, от които може да се купуват, както и със сайта“, каза Ненков в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

През това време трябва да се намери и необходимият баланс между интересите на превозвачите и на държавата, допълни той: „Сложна е системата и не трябва да рискуваме да създаваме хаос точно в летните месеци, когато трафикът е най-осезаем“.

Подробности можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени