Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се провеждат регионални избори в източногерманската провинция Тюрингия

Лидерът на "Алтернатива за Германия" в Тюрингия Бьорн Хаке поставя акцент върху мигрантите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в източногерманската провинция Тюрингия се провеждат регионални избори. Наблюдателите ги определят като тест за управляващата голяма коалиция в Берлин.

Наред със Саксония и Бранденбург, Тюрингия е третата източногерманска провинция, където тази есен се провеждат избори за Ландтаг. Предварителните проучвания сочат, че крайнодясната „Алтернатива за Германия“ отново ще регистрира значителен ръст в доверието с резултат над 20 процента. Основната й тема по време на предизборната кампания очаквано бяха бежанците.

През последните четири години допуснахме нелегална миграция, т.е. управляващите допуснаха тази вълна, която ни докара над един милион бежанци. Това са милиони хора, които получават социални помощи в Германия, в Тюрингия. Не трябва да интегрираме тези хора. Напротив, те трябва да си ходят, заяви в навечерието на вота водещият кандидат на "Алтернатива за Германия" Бьорн Хьоке.

"Г-н Хьоке говори за милиони бежанци, а в действителност в Тюрингия от общо 25 хиляди бежанци над 8 хиляди вече са интегрирани. Въпреки това обаче хората имат чувството, че не е така. Именно това е голямото предизвикателство пред нас", отговори министър-председателят на Тюрингия от левицата Бодо Рамелоу.

Заедно със Зелените и социалдемократите той се бори за продължаване на управлението в провинцията. В същото време голямата коалиция между консерваторите на канцлера Меркел и социалдемократите насрочиха за след днешните избори в Тюрингия прегледа на съвместната си работа. Равносметката е по искане на социалдемократите, които се намират в дълбока криза.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна