Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Димитрова: Запазва се подкрепата към протестиращите

Снимка: БГНЕС
Промяната в политическата и икономическата обстановка в страната, съвсем естествено, поражда и динамика в обществените нагласи, които в никакъв случай не са по-малко сложни и комплицирани от самата политическа и икономическа обстановка. С голяма доза вероятност тези тенденции ще продължат и през следващите месеци, каза пред Радио София социологът Боряна Димитрова по повод последните проучвания на Агенцията за маркетингови и социални проучвания  “Алфа Рисърч”.

Според нея има няколко важни и основни тенденции, откроени в проучването. На първо място, отношението към протестите, където се откроява запазваща се подкрепа към тях, но има известен спад на категоричната подкрепа на протеста в столицата за сметка на повишена подкрепа в провинцията.
“Хората под общото понятие "протест" влагат различни очаквания, различни свои проблеми, различни начини за решаване на политическата криза”, казва Димитрова.

На второ място като тенденция, тя откроява безпокойството на хората в началото на есенно-зимния сезон, заради евентуално влошаване на здравната криза, но и заради опасенията от влошаване на икономическата и политическата ситуация в страната. За много хора следващите месеци ще са предизвикателни.

“Ако диагнозата на сегашната ситуация е ясна - да, има криза на доверие към институциите и към управлението. Има настояване за по-бързо социално-икономическо развитие, в същото време има и голяма доза неяснота по въпроса каква е алтернативата на сегашното управление”, посочи като трета тенденция социологът.

Повече за тенденциите в политическия живот - чуйте в разговора на Данаил Конов в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени