Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има резултат от мисията на Владо Бучковски в София

Велизар Енчев: Ако Вашингтон ни притискаше за Северна Македония, щяхме да отстъпим

Управляващите у нас имат страх само от Вашингтон, а не от Брюксел

Велизар Енчев
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Няма да има резултат от мисията на Владо Бучковски в София, а и той едва ли има такива амбиции, тъй като тази глава за преговори с ЕС за тази година е затворена". Така журналистът, политик и дипломат Велизар Енчев коментира посещението на специалния представител на Северна Македония за България Владо Бучковски. Той ще бъде приет от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Очаква се Бучковски да разговаря и с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Красимир Каракачанов и президента Румен Радев.

Според Енчев посещението на специалния представител на Северна Македония е полезно с това, че ще поддържа "топъл дипломатическия канал между София и Скопие".

Журналистът и дипломат прогнозира развитие на темата за еврочленството на РСМ (Република Северна Македония), като изказа мнение, обратно на очакванията на македонския премиер Зоран Заев, че спорът между

Скопие и София може да се реши след парламентарните избори в България:

"След парламентарните избори, ако те се проведат през март, ако ГЕРБ вече не управлява, нито едно друго българско правителство, независимо кой ще е начело, няма да си позволи да премине тази червена линия, която и ГЕРБ сега не си позволява да премине, а и няма право да премине. Ние сме поставени до стената и няма вече накъде да отстъпваме. Време е нашето Министерство на външните работи да се похвали, че за първи път след 1992-ра година има една достойна позиция, напълно съобразена с историческите факти".

Той подчерта, че по темата за РСМ натискът не е от Вашингтон, а от Брюксел и с поведението си управляващите у нас са показали, че имат страх само от управляващите в САЩ, а не в ЕС:

"Ако световният фактор, който ни притискаше, беше Вашингтон, не Брюксел, ние щяхме да отстъпим".

По думите на Велизар Енчев т.нар. "македонски въпрос" между двете световни войни се дължи на неадекватната, милитаристична германска политика:

"Германия, като мотора на ЕС, желае да завърши своето председателство на Съвета на ЕС с този успех на Балканите. Дори да бяхме дали съгласие за стартиране на преговори на РСМ и Албания за членство в ЕС, това нямаше да промени проблемите, които стоят между нашите два държави - България и РСМ. Обяснявам си го само с болна амбиция на Германия".

Според журналиста искането за анекс към договора с РСМ, изказвано многократно от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е и лидер на ВМРО, е признание за провал и че договорът е слаб и неизгоден за България.

Интервюто на Петър Волгин с Велизар Енчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна