Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EMA започва непрекъснат преглед на коктейла от антитела срещу Covid-19 на AstraZeneca

Европейска агенция по лекарствата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската агенция по лекарствата заяви в четвъртък, че е започнала преглед в реално време на терапията срещу Covid-19 на компанията AstraZeneca на базата на антитела, съобщава Ройтерс.

Решението на комисията по хуманни лекарства към Европейската агенция по лекарствата (EMA) да започне непрекъснат преглед се основава на ранни резултати от клиничните проучвания, съобщи лекарственият регулатор, който обаче не посочва кога да се очаква заключение.

Ходът за започване на преглед в реално време, наречен така заради факта, че данните се оценяват, веднага след като се предоставят, дойде приблизително седмица, след като английско-шведският производител на лекарства поиска спешно одобрение на своя коктейл срещу Covid-19 от властите в САЩ.

Докато ваксините разчитат на непокътната имунна система за разработване на целенасочени антитела и клетки за борба с инфекциите, биотехнологичното съединение на AstraZeneca, което се казва Evusheld, съдържа лабораторни антитела, предназначени да останат в тялото в продължение на месеци, за да ограничат разпространението на коронавируса в случай на инфекция с Covid-19.

Лекарството действа при хора, спасявайки животи и предотвратявайки тежко заболяване, когато се прилага като лечение в рамките на една седмица от първите симптоми.

"ЕМА ще оценява повече данни за качеството, безопасността и ефективността на лекарството, когато те станат достъпни“, заяви лекарствената агенция, като добави, че прегледът ще продължи, докато AstraZeneca може официално да подаде заявление за одобрение на препарата.

AstraZeneca заяви, че разговори относно споразумения за доставка на Evusheld, известен също като AZD7442, са в ход със САЩ и с други правителства.

Има някои терапии срещу Covid-19, базирани на същия клас лекарства като това на AstraZeneca, наречени моноклонални антитела, които имат за цел да лекуват, а не да предотвратят заболяването. Те се предлагат от конкуренти като Regeneron, Eli Lilly и GSK-Vir извън ЕС, и имат за цел да предотвратят влошаването на болестта по време на ранните, по-леки етапи на инфекцията.

Други лечения за Covid-19, базирани на антитела, намиращи се под преглед в реално време от EMA, са лечението на GSK-Vir - Sotrovimab и коктейла с антитела на Eli Lilly.

На този етап ремдесивир на компанията Gilead е единственото лекарство за лечение на Covid-19, което е одобрено в рамките на ЕС.
ЕМА също така обмисля дали да започне непрекъснат преглед и на експерименталното хапче срещу Covid-19 на компанията Merck.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна