Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на полската индустрия въпреки негативното въздействие на войната в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полското промишлено производство опроверга притесненията, свързани с войната в Украйна, надминавайки през март оценките на анализаторите благодарение на растеж в енергийния и минно-добивния сектори, показват данните на статистическата служба на страната.

Силното вътрешно търсене помогна на икономиките от Централна и Източна Европа да се възстановят силно от Covid пандемията, въпреки че конфликтът в Украйна допринесе за смущения във веригата на доставки и увеличение на цената на суровините, които възпрепятстват индустрията, посочва Ройтерс.

"Полската индустрия остава в добро състояние, а леко забавяне през март е резултат от войната в Украйна", отбелязват анализатори от Полския икономически институт (PIE).

Полското промишлено производство нарасна през март на годишна база със 17,3%, което е доста над осреднена прогноза за повишение с 11,8%. През март производството в енергийния сектор нарасна със 77,4% на годишна база.

В същото време цени на производител в страната се повишиха през март с 20% на годишна база, показват още данните на полската статистическа служба. Голяма част от увеличението на цените в индустрията през март е резултат от по-високите цени на енергийните носители и на самата енергия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна