Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мощна буря с градушка нанесе щети в Търново и околните населени места

Градушката в Арбанаси
Снимка: Здравка Маслянкова

Много частни и обществени сгради в област Велико Търново пострадаха от преминалата буря и градушката, която падна тази вечер в региона. Няма информация за пострадали хора. Има населени места без ток. 

Отнесен е покривът на къщата на семейство в село Шереметя. Кметът на Велико Търново разпореди хората да бъдат настанени в общински имот в селото.

Откъсната е металната конструкция на средното училище "Вела Благоева" във Велико Търново. Утре в училището ще е неучебен ден, за да бъдат отстранени щетите, заяви за БНР училищният директор Ангел Янчев. 

Щети има в цялата Великотърновска област. Няма сигнали за бедстващи хора, заяви за БНР областният управител Ивайло Здравков. Счупени са прозорци на много сгради, пострадала е и самата Областна управа.

Най-тежко е положението в община Велико Търново, където кметът Даниел Панов спешно свика Кризисния щаб:

"Гражданска защита режат паднали над 12 дървета от бурята. Най-бедствено е положението в село Шереметя и Малки чифлик, сериозни щети има и в село Самоводене. Засегнат от бурята и градушката е районът от центъра на Велико Търново в посока Горна Оряховица и Лясковец.


Има къщи с начупени керемиди, пострадали покриви. Кризисният щаб от утре сутринта ще тръгне на място по селата, за да опишат щетите", заяви Даниел Панов.
Пътят през Самоводене.
В село Шереметя на главния път София – Варна градушката е била с големина на орех. С напълно потрошени предни стъкла и щети по тавана и капаците са над 100 автомобила на открито на автокъща в селото. 

Дворовете на къщите в Арбанаси са победели от градовите зърна, счупени са овошки.

Частично наводнен е главният път Русе - Велико Търново край село Самоводене. Има паднали дървета по пътищата.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов в училище Вела Благоева.
Снимки - Здравка Маслянкова.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна