Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Плевен вече ще има модерен туристически информационен център

Снимка: Латинка Светозарова

За първи път Плевен има модерен туристически информационен център. 
"Добре дошли в Плевен" е поздравът, който ще видите на интернет страницата, която за улеснение на туристите от цял свят е и на английски език. Освен да предоставя информация за всичко свързано с историята на региона, от центъра се очаква да допринесе и за развитието на туризма.

Вероятно когато чуете Плевен, първото, което изниква в съзнанието, е Панорама "Плевенска епопея 1877 година". Заедно с Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" са най-ярките символи на града, изпълнен с история.

В региона обаче има и още много забележителности. Кои са те и къде се намират, както и кратка информация за тях може да се открие на страницата на Туристическия информационен център. Центърът се финансира изцяло от Общината.

Пред БНР Стефка Григорова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в Общината, обясни:

"Това е една структура от няколко специалисти в областта на туризма, които имат за задача да подпомагат развитието на туризма. В музеите, в хотелите, в местата за хранене съдействат и предоставят информация, за да се чувстват добре в града и да има къде да бъдат уведомени, ако се интересуват от нещо конкретно".

По думите й към момента в България има сертифицирани само 14 туристически информационни центрове. Около 15 януари Плевенският туристически информационен център ще бъде 15-ият в страната. Григорова посочи, че за да бъде сертифициран центърът, е трябвало да изпълнят 62 изисквания. 

Туристическият информационен център е място, което изобилства от всякакъв вид информация, подчерта тя. 

Григорова отбеляза също, че центърът отговаря на всички изисквания за достъп на хората с увреждания. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна