Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Там, където светлината не слиза от хоризонта - Стефан Иванов се завърна от "Мисията на Шакълтън"

Стефан Иванов
Снимка: Ани Петрова

Пътешествие през ледената пустиня, поставило 6 рекорда на Гинес. Това е последната приключенска мисия на банкера Стефан Иванов, която завърши успешно. Той се завърна от експедиция с гребна лодка, наречена "Мисията на Шакълтън".

"Като ли беше друга планета Антарктида за нас. Имаше феномени, с които не бях свикнал. Светлината не слизаше от хоризонта – ден и нощ", сподели Стефан Иванов пред БНР.

"Успяхме да видим косатки, тюлени, пингвини, албатроси. Много дива природа. Огромни глетчери, безброй ледници."

Иванов сравни айсбергите с различни познати ни предмети, но в огромен размер – например "парче торта, но с размера на стадион".

Докато екипажът бил там, видели как се откъснал се огромен айсберг, с размер два пъти колкото Ню Йорк, а в българската база на Антарктида ги посрещнали "като кръвни роднини" и ги нагостили с български гозби.

"Труден маршрут. Неслучайно много хора и кораби изпитват затруднения да се придвижват в този район. Има много непредсказуеми ветрове", разказа още приключенецът в предаването "Хоризонт до обед".

В лодката е имало шестима гребци. Организаторът на експедицията бил исландец с над 40 рекорда на Гинес. В екипажа са били още двама американци – спортисти, шотландец с други гребни експедиции зад гърба си и австрийска състезателка по гребане и ветроходство, която работи в австрийската армия.

Някои от предизвикателствата, с които се сблъскали, били хипотермия и преминаването през пролива на Дрейк.

"Тази метална 20-метрова яхта, която тежи 40 тона, беше като танк, който се движи по неравен терен. Все едно се сблъскваш с твърд предмет като айсберг. Трябваше да навигираме между айсбергите на слалом", описа срещите им с вълните Стефан Иванов.

Сред рекордите, поставени от експедицията, е най-бързият полярен преход с гребна лодка.

Мисията на експедицията Стефан Иванов дефинира с обявяването на допълнителни морски защитени зони около Антарктида. За целта е пусната петиция, подкрепена с повече от 1600 подписа, която все още е активна.

"Капка по капка да съберем достатъчно подкрепа."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: БНР, архив на Стефан Иванов

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна