Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2022 г. е била една от най-успешните за пазара на ваканционни имоти в България

Снимка: Иван Русланов, БНР

2022 г. е била една от най-успешните за пазара на ваканционни имоти в България. Това сочи анализ на една от големите агенции за недвижими имоти.

Жилищните пазари в големите градове са отбелязали ръст на цените с над 20% през миналата година. Ваканционният сегмент е последвал плътно тези тенденции, като в някои от курортите нарастването на цените е било дори по-осезаемо - с над 25% на годишна база.

"В края на 2022 г. цените в курортите достигнаха нива, които не сме виждали от 10-15 години. Дълги години, в които интересът към ваканционни апартаменти беше понижен след оттеглянето на различните групи чужденци - британци, а след това и руснаци - сега, като че ли и българите откриха възможността да притежават собствено жилище в планински или морски курорт", каза пред БНР Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

По думите ѝ тенденцията за закупуване на ваканционни имоти е започнала преди Covid пандемията, но пандемията е ускорила този процес, а инфлацията може би го е стимулирала допълнително.

"Пандемията даде възможност на хората да имат по-гъвкав начин на живот. Да работят от разстояние", уточни тя.

Интервюто на Румяна Василева с Полина Стойкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Венета Николова, БНР

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна