Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият европейски център за имерсивно изкуство ЕCIPA отваря врати в София

Снимка: ФС на Даниел Недев

Имерсивното представление "Откриване" слага начало на първия Европейски център за имерсивно перформативно изкуство. Представлението е авторско на Християн Бакалов – танцьор, хореограф и създател на серията инсталации PURE, а центърът е негова съвместна инициатива с културния активист Милена Димитрова и актрисата, режисьор и терапевт Юлиана Сайска.

"ECIPA застъпва принципа, че в изкуството на "имерсивността" се създава, когато тялото на зрителя е физически активно, притежава всичките си сетива и чувствителност при взаимодействие с други тела или обекти в пространството, като потапянето в произведението се осъществява с движение насочено към себе си в изследване на неограничения вътрешен театър, който всеки човек притежава" – гласи платформата на създателите на центъра.

Имерсивната инсталация "Откриване" може да бъде преживяна на 24, 25 и 26 февруари в пространството "ВАРИАНТ култура" на бул. Васил Левски 67, което също се на тези дати. Всеки зрител се превръща в участник или играч, пред когото в рамките на час историята се разгръща индивидуално.
На 27 февруари в ECIPA ще се състои и първата дискусия в пространството, с тема "Имерсивно перформативно изкуство – тук и сега". В нея освен Християн Бакалов и Милена Димитрова, директори на ECIPA, ще участват и мултидисциплинарният артист Месут Арслан директор на белгийската организация Platform 0090, както и изкуствоведи, куратори, и артисти.

Чуйте Християн Бакалов и Милена Димитрова в "Какво се случва"

Повече за ECIPA, екипаипрограмата, можеданамерите на сайтa

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна