Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов театрален фестивал очаква първите си участници в "Топлоцентрала"

Снимка: @teatralnialternative.bg

Уъркшоп фестивал "Поезия на движението" започва след броени дни в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала".  Фестивалът е  инициатива на фондация "Ден Гри" в сферата на театралните алтернативи и дава възможност на актьори и танцьори да се запознаят с изтъкнати творци в сферата на физическия театър от три континента, които ще бъдат представени в София за първи път.

Първото издание "Поезия на движението" е посветено на физическия театър по системата на френския театрален педагог Жак Льокок, който е сред най-влиятелните обучители в сферата на физическия театър. Неговата мисъл "Тялото знае неща, за които умът не знае" ще бъде мото на заниманията с водещ Йенс Якоб де Пласе.


Де Пласе е датски театрален педагог, режисьор и актьор. Специализирал е театър в Копенхаген и завършва "Междукултурен театър и образование" в Академията за изкуства в Утрехт, Холандия. Гост лектор и водещ ателиета по физически театър и театър на маската в Холандия, Германия, Дания, Австрия и Чехия.

Член е на международната програма "Артисти за деца", осъществена в България и Кения, в която води ежегодни творчески обучения по "Театър на маската".

Програмата "Артисти за деца" (2002-2016) е ръководена от режисьорката Елена Панайотова и вдъхновява сюжета на филма "Майка", който от януари е по екраните в цялата страна. Йенс Якоб е част от творческия екип на програмата от самото ѝ създаване, уточняват организаторите.

Творческото ателие, водено от Йенс Якоб де Пласе, ще продължи от 8 до 14 март.

Последният ден ще завърши с демонстрация пред публика.

Театралният форум се осъществява с подкрепата на Националния фонд "Култура" по програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

Подробности за новата театрална инициатива и как можете да се включите за участие в нея, разказа в "Артефир" режисьорката Елена Панайотова.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна