Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За няколко часа мост във Вашингтон е осветен за трети март с бяло, синьо, червено вместо с българския трикольор

По информация на БНР грешката е била оправена към 9 вечерта местно време

Осветяването на мемориалния мост на Фредрик Дъглас във Вашингтон по случай 3 март
Снимка: Младен Петков

С ниски температури, дъжд и вятър премина трети март в американската столица Вашингтон. Българите, които искаха да отбележат по-тържествено празника бяха поканени от посолството ни въпреки валежът и студа да отидат в югоизточната част на американската столица и да видят за първи път осветяването на мемориалния мост на Фредрик Дъглас в цветовете бяло, зелено, червено.

Поканата бе за след 18:30 местно време, а мястото бе една от платформите до реката Анакостия, от която се разкрива прекрасна гледка.

Българи от други точки на Щатите редовно имат третомартенски големи събития. Например Чикаго е познат с тържествена церемония по издигане на българския флаг на площад Дейли Плаза. Тази година бе първата, в която с нещо по-голямо се включваше и Вашингтон. Мостът, кръстен на видния афроамериканец  - борец за граждански права се очакваше да изпрати сигнал за здрави партньорски и съюзнически отношения между САЩ и България. 

Отидох малко след 19 на посочения адрес. Силният вятър, ситният дъжд и температурата от около 5 градуса не попречиха на възхищението ми от гледката на моста - адресът Потомак Авеню номер 71 e чудесен за правене на снимки с фон  моста на Фредрик Дългас.

Осветяването на мемориалния мост на Фредрик Дъглъс във Вашингтон по случай трети март

Бях единственият на платформата, който се възхищаваше на архитектура включваща три огромни арки от всяка страна. Възхищавах се, но не напълно.

Осветяването на моста не бе в цветовете на българския трикольор, а в бяло, синьо, червено или червено, синьо и бяло в зависимост от посоката, която гледате. Разбрах, че посолството се е задействало, за да се коригира грешката.

Върнах се на упоменатият адрес и малко пред 10 вечерта местно време. Дъждът продължава да вали. Цветовете на моста са бяло, зелено, червено. По информация на БНР грешката е била оправена към 9 вечерта местно време. 

Посолството ни успя да задейства коригиране на грешката в трудното за такива задачи време в петък след края на работния ден.

Така премина планираното тържествено отбелязване на 3 март във американската столица. Към момента не е ясно на какво се дължи грешката, но по моя информация всички отговорни институции се уведомени и случаят се проверява.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна