Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 7 лв. може да стигне килограм домати на дребно

Снимка: Ани Петрова

Пет лева за килограм на едро и до 7 лева на пазара на дребно може да достигне килограм домати, след като Турция спря износа си до 15 април. Поскъпването на борсите вече се усеща, каза за БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, но дефицити на пазара няма да се стигне.

Както още вчера „Хоризонт“ съобщи, през следващия месец цените на доматите ще скочат с още между 10 и 15 процента, докато българското оранжерийно производство излезе масово на пазара.

И само потребителското търсене може да регулира цената.

"При доматите, краставиците, бързоразвалящите се стоки няма как да има задържане. Пазарът ще сработи на някакво ценово равнище. Всичко зависи колко може търсенето да понесе като цена. Ако търсенето не може да понесе цена от 7 лева, няма да има от 7 лева, тъй като ще трябва да се хвърлят, а когато се хвърля стоков внос, тя започва да не се взима и да не се внася", казва председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Владимир Иванов.

До дефицити обаче на българския пазар няма да се стигне, единодушни са експертите.

"Ще има от всичко. Може би цените ще са по-високи, но няма да видим празните рафтове и тук вече е въпрос на пазарна сила кой какво ще може да си позволи да си закупи и тъй като доста хора с изоставащи доходи най-вероятно ще отидат към заместване с повече консумация на листен зеленчук", отбелязва още Иванов.

Турски медии съобщиха днес междувременно, че страната премахва забраната за износ на домати, въведена от 2 март.

Министерството на земеделието и горите наложи ограничението, позовавайки се на "необичайното увеличение на цените на доматите в Турция и бедствието, причинено от земетресението".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!