Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Камъчета под езика" на Марин Георгиев

"Камъчета под езика" се нарича новата книга на Марин Георгиев, излязла в началото на 2023 г. Изданието е на "Литературен форум" и е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Книгата е публикувана по повод 75-годишнината на автора, макар той да я навърши на 9 април 2021 г.

"Камъчета под езика" е една своеобразна видрица (има се предвид смесването на жанрове в книгата, а какво е видрица – четете в първия коментар към статията – от втората половина на 60-те години та до днес; животът, неукрасен, неразгадаем, видян в упор; изговаряне на мълчаното: камъчетата, които всеки държи под езика, само че сега извадени на показ. Разнородно, а всъщност единно съдържание – защото общото между текстовете, сред които политически коментари, сравнителен анализ на поезия, любими писатели, сондажи в историята, импресии и фрагменти, даже еротични и разголващо интимни, срещите със старостта и смъртта е изразилият ги. Становища, мнения, оценки, някои от които с категоричността и радикалността си могат да се вземат за крайни. Но така е, когато зад думите стои автор, който поема отговорността да ги сподели. Авторът е наясно, че по българските земи така не се пише", гласи анотацията на книгата.

Марин Георгиев е завършил българска филология във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 1971 г. През април 1990 г. е назначен за зам. главен редактор на бившия орган на СБП "Литературен фронт", преименуван в "Литературен форум", по-късно става директор на вестника и издателството, а от 2001 г. е техен собственик. През 1994 г. напуска Съюза на българските писатели и създава Сдружение на българските писатели, а през 1996 г. - "Форум Българо-унгарска взаимност - 2014" със седалища в Будапеща и София.

Той е автор на повече от 20 книги – поезия, проза, литературна критика, преводи. За принос в документалистиката се смята романът - разследване за Никола Вапцаров "Третият разстрел" (1993). За заслуги в популяризирането на унгарската култура получава четири отличия на Унгария: "Про Култура Хунгарика" (2001), ордена на президента на Унгария (2016), Международната награда почетна сабя "Балинт Балаши" (2018), а през 2019 г. става първия чуждестранен носител на наградата за поезия на Фондация "Йожеф Уташи". През 2016 г. получава почетния знак на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" за съществен принос в академичния му живот и издигането на авторитета му.

Чуйте разговора с Марин Георгиев от звуковия файл.

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна