Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският културен институт в Берлин беше домакин на събитие за популяризиране на здравния ни туризъм в Германия

Сийка Кацарова
Снимка: Мила Младенова

Българският културен институт в Берлин беше домакин на събитие за популяризиране на здравния ни туризъм в Германия. В присъствието на 10 държави, сред които Исландия, Румъния, Чехия и Франция, бяха представени възможностите за специализиран балнео, спа и уелнес туризъм в България. 

Допринесохме за това да станем малко по-популярни, обясни пред БНР Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнео и спа туризъм, който беше организатор на събитието. Тя е вицепрезидент на Европейската спа асоциация.

"Представихме възможностите и за винен туризъм. Вино и спа вървят ръка за ръка. Бяхме се концентрирали върху асоциации на хора, които искат да подобрят здравния си статус след прекаран ковид. Имахме представители и на професионални синдикати. Очакваме да последват стъпки от страна на Министерството на туризъм и да се предложи информация. Да разберат, че България може да предостави не само чудесна морска почивка, но и да бъде комбинирана с ползи за здравето". 

Нова стратегия на ЕК, създадена съвместно с Европейската спа асоциация, подпомага профилактиката на населението, което е прекарало дълъг ковид, обясни Кацарова.

"1% от европейците страдат от такъв. Ние бяхме сред първите, които стартирахме програми за възстановяване. Към клиниките за рехабилитация на територията на цяла Европа ще бъдат добавени и медицинските и спа курорти. Ще съберем данни със Съюза по балнеология и спа за сертифицираните у нас, които предлагат програми за възстановяване след ковид. Ще представим тази база данни на Комисията. Надяваме се да бъдат финансирани почивки на хората, прекарали дълъг ковид и в България.

Сийка Кацарова: Балнеологията се подценява от години, не се инвестира в превенция

България остана единствената държава в ЕС, която не инвестира нищо в посока пост-ковид рехабилитация на територията на България, посочи Кацарова. 

"Минералната вода, храната и специалните терапии са най-важни за възстановяване от ковид. Важно е да се разработят и програми за  психическото здраве след прекарване на заболяването".

Изисква се работа по отношение на полетите, маркетинга и ребрандиране на имиджа на България, посочи тя. 

"Трябва да има информация, че сме сигурна дестинация и предлагаме качествен продукт".

Цялото интервю на Мила Младенова със Сийка Кацарова може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна