Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Живак" на Димитър Живков: 10 години + 250 спектакъла = книга

"Преминаването на историята в "Живак" от сцената към книгата беше провокирано от желанието да разширим историята на нашите герои. За десет години всеки един от персонажите в пиесата доби такава плътност и стана толкова любим на своите зрители, че за всеки един от тези герои може да бъде създадена отделна история. След като чествахме 10 години "Живак" на сцената, се замислих как да ги отбележим. След това седнах и започнах да разширявам историята, следвайки сценария на пиесата, което ми даде възможност да задълбая в живота на персонажите. Така се роди романът".

Това сподели актьорът Димитър Живков за моноспектакъла си "Живак", който след 10 години на сцената и 250 спектакъла пред публиката излиза като роман. Премиерата ще бъде на 20 март в София.

"Историята е надградена с по-голям фокус върху главния герой, основно върху това, което е, преди да видим как се връща към миналото си. Има нови образи, нови герои, други са представени в нова светлина. Беше приключение, в което си казах - "Хайде малко спирачка!". Процесът е любопитен и човек лесно може да отприщи въображението си. Имаше хора, на които да се опра и на чието мнение да разчитам. В такъв процес човек не може и не трябва да бъде сам", допълни Димитър Живков в предаването "12+3".

Едрият бизнесмен Здравко Димитров се готви за най-важната вечер в живота си. Фирмата му като октопод е простряла пипалата си навсякъде, а безмилостните му действия са го изстреляли на върха на пирамидата от власт и богатство. В следващите минути предстои триумфално да заяви успеха си над всички в реч пред своите служители и партньори.

Но речта събужда нещо в него. От огледалото наблизо се дочува глас, появява се лице и Димитров преживява необичайна среща, която го предизвиква да се потопи в миналото си. Там, където безчувственият сега бизнесмен е живял бурно и истински. Там, където е говорил неспирно на колоритен северозападен диалект, не се е давал на никого, обърнал е казармата с главата надолу и най-важното – където любовта като гръм е поразила сърцето му.

"Живак - Романът" е шеметно забавна история за невероятните подвизи на един непокорен младеж, който се не спира пред нищо, за трагикомичните и безкрайно забавни порядки на неподражаемия Северозапад, за това как тези чепати хора поддържат истинския български дух – груб, но справедлив.

Роман, след който с усмивка ще си повтаряте: "Я съм могу див!".

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Живков в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!