Балчо и Емилия Балчеви: Езикът е визитната картичка на човека, енергията на словото е голяма

"Езикът е като живо същество. Всяко поколение има свой език. Дори националните ни трагизми влияят на езика. Езикът е визитната картичка на човека. Говоренето трябва да имаме като свещенодействие ".  Това каза пред БНР поетът Балчо Балчев.  И допълни,..

публикувано на 24.05.23 в 18:37
Акад. Бобевски с отличието на Министерството на културата за творци от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност

Акад. Валентин Бобевски: Песента "Върви, народе възродени" винаги е била в сърцето ми

"Като диригент песента  "Върви, народе възродени" винаги е била в сърцето ми . За мен това е обединяващата песен в България".  Това сподели пред БНР акад. Валентин Бобевски, който от 65 години е на сцената като диригент, композитор, аранжор...

публикувано на 24.05.23 в 18:09
Наташа Ефремова

Анастасия Димитрова - личност, изпреварила времето си

Паметен знак пред сградата на Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Плевен пази мястото, където се е намирала родната къща на една забележителна българка – Анастасия Димитрова. Днес нейното име носи едно от средните училища в града.  През..

публикувано на 24.05.23 в 17:24

Явор Гърдев: Ние сме наследници на липсата на ентусиазъм

"Празникът 24 май ни завръща към нещо, което ни предопределя в голяма степен, което иска рефлексия, мисъл за нас самите и това е свързано с пребиваването ни в обществото и културата. Празникът е центриран около словото, около нещото, което произвежда..

публикувано на 24.05.23 в 17:11
отец Серафим и дъщеря му Илияна

Отец Серафим: Бог има грижа за всички нас

Отец Серафим е свещеноиконом на манастира в Кремиковци от 2014 година. "Българският патриарх /Неофит/ ми възложи това послушание, да обгрижвам манастира, да се грижа за неговото възстановяване, за неговото съхранение и, на първо място, за..

публикувано на 24.05.23 в 14:22
Ицхак Финци

Ицхак Финци получи "Златен век" с огърлие за изключителен принос

Служебният министър на културата Найден Тодоров връчи този следобед наградите „Златен век“. Церемонията беше в галерия „Средец“. Отличията се дават традиционно от Министерството на културата в навечерието на 24 май.  Наградите „Златен век“..

публикувано на 22.05.23 в 17:59
Господин Динев

Равносметката на алпинист-ветеран след участието му в комерсиална екпедиция

Късно вечерта на 22 април българският алпинист-ветеран Господин Динев се завърна от Хималаите, където направи опит да сбъдне своя над 30-годишна мечта - да изкачи връх Анапурна. През 80-те години на миналия век Динев участва в националната..

обновено на 15.05.23 в 09:03
Дорина Добрева

Има живот след инсулта, има кой да протегне ръка

Асоциация за инсулт и афазия проведе широка информационна кампания през последната седмица за хората преживели инсулт.  Съвместно с доброволци от БЧК бяха раздадени информационни материали за "Строук рискометър" - приложение за оценка на индивидуалния..

публикувано на 13.05.23 в 16:03
Емилия Радева

Почина актрисата Емилия Радева

Малко преди да навърши 91 години ни напусна актрисата Емилия Радева, съобщиха от Съюза на артистите в България. Известна с десетките си роли в театъра и киното, тя е носител и на "Аскеер" за цялостно творчество. Емилия Радева е родена на 23..

публикувано на 12.05.23 в 12:48

Анета Сотирова на 75: Силата ми е в радостта, тя не търпи връщане към отрицателни емоции

"Родителите ми, баба ми и дядо ми винаги са ме възпитавали да не изнасям проблемите си навън, защото никой не може да ми помогне, само ще натоваря другите. Опитвай се сама да се преодоляваш, ми казваха. Моята професия е такава, че съм създадена за..

публикувано на 08.05.23 в 16:58