Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато Паоло Дженовезе беше в София

| обновено на 13.03.23 в 17:56

Срещата с творец, който умее да събужда умовете и сърцата, винаги е вълнуваща. Затова едва ли някой е изненадан от факта, че гостуването в България на едно от големите имена в съвременното италианско кино, а именно – Паоло Дженовезе, доведе до усещане за сбъдната Италия и пътуване из дълбините на човешкото.

Сценарист и режисьор на собствените си книги, Паоло Дженовезе говори за онова, което всеки мисли, но често не смее да изрече. Всеки чувства, но не смее да му се отдаде. Създателят на филма феномен "Перфектни непознати", който има над 15 римейка, на превземащия ума "Мястото" и на забавната, но много емоционална история "За всичко е виновен Фройд", сега докосва душите със своите "Супергерои" и "Първият ден от моя живот". Именно тях представи пред българската публика.

В тази среща Дженовезе разказа за начина, по който създава героите си, и за идеите, които развива чрез тях.

Всеки, който се е впускал в киното на италианския майстор, знае, че той навлиза дълбоко в човешката природа. И така ни припомня, че човек има три живота – публичен, личен и таен, че ако не избира времето, в което живее, то поне може да избере начина, по който да го изживее, че супергероите всъщност са тези, които не се страхуват да обичат и да изпитват носталгия по щастието си, че точно за 7 секунди можеш да промениш кардинално пътя си и да вземеш най-важното решение в живота си. 

Вдига и завесата на теми табу в обществото, като идеята за силата и слабостта в самоубийството. Филмите му са толкова добри и вълнуващи, че те карат да ги гледаш отново и отново и всеки път да откриваш нещо ново за света, човека, любовта и самия себе си.

"Когато започна да пиша, а след това и направя филм, аз винаги тръгвам от една идея", казва Паоло Дженовезе. Идеята, от която е обсебен и която прокарва в повечето от филмите си, е тази за отминаващото време. Времето, което е враг номер 1 в една връзка. Времето, което оставя след себе си неща, които няма да се случат повече.

Точно за това можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – Синелибри
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна