Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Администрацията на президента на САЩ одобри мащабен проект за добив на нефт в Аляска

Снимка: БТА

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри мащабен, но оспорван проект за добив на нефт в Аляска.

Проекта, известен като “Уилоу” (Willow) е на петролната компания ConocoPhillips. От предварителните  настоявания сондажните площадки  да са 5, окончателно са одобрени за сега само 3 и това вероятно ще намали предварително планираното производство с близо 6 на сто. Според предварителните изчисления  в следващите 30 години компанията трябва да  произведе около 600 милиона барела петрол.

Сенаторът от Аляска Лиза Мърковски, от републиканската партия казва, че след като “Уилоу”  е одобрен най-накрая бъдещето на Аляска "просветлява", защото това ще създаде хиляди нови работни места, ще донесе милиарди долари приходи и ще подобри качеството на живот на хората в този район.

Одобрението  на проекта “Уилоу “ обаче се очаква да бъде прието с неодобрение и гняв от лявото крило в демократическата партия и ориентираните към климата привърженици на президента Байдън, които се противопоставят на този ход заради вредите, които ще бъдат причинени на дивата природа, на почвата и водите, както и на климата поради голямото количество на отделяне на въглероден диоксит.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна