Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна артакция "Тухлата / 2023"

Магда Абазова, от акция "Тухлата"/ 1993 г.

През март 2023 г. фондация "Процес – Пространство" започна мащабната арт акция "Тухлата/ 2023". Инициативата се провежда сред 150 селектирани български творци. Те ще получат по една работна тухла, която да преобразуват в произведение на изкуството, според своите артистични виждания и разбирания свързани с темата. "Тухлата/ 2023 се организира в рамките на един месец на територията на цялата страна, като селекцията на артисти включва няколко поколения творци и цели да намери различни гледни точки.

Арт акцията си има предистория. Първата инициатива, гостуваща на фестивал "Процес Пространство" е акция "Тухлата", провела се през 1992 и 1993 г., като изложбата организирана към нея е в галерия "Акрабов", гр. Пловдив в края на януари 1993 година. Тогава в резултат на усилията на определен кръг артисти от страната и чужбина са изпратени по пощата обикновени тухли с предложение те да ги превърнат в реално художествено произведение.

Художници от Пловдив вземат своите тухли направо от галерия "Акрабов", чийто собственик и спонсор на събитието е строителният предприемач Стефан Акрабов. Общо двадесет и седем творци откликват на предизвикателството като изпращат своите произведения за участие в изложбата. Дейно участие вземат художниците от пловдивската група "Ръб", които извън тази изложба спонтанно "излизат от рамките на кавалетния обект и създават в една тухларна в Брацигово временна структура от материала, с архитектурен характер".

Според първоначалния замисъл, изложбата в галерия "Акрабов" е метафора на "първата тухла" за един бъдещ музей на съвременното изкуство в България.Според изкуствоведа Димитър Грозданов, идеята за "тухлата" в онзи момент е проста и ясна. Същевременно темата за създаване на музей на съвременното изкуство в ранните 90 години на ХХ век в България също е тема, която вълнува много будни умове от арт средите. 30 години след акция "Тухлата" в България все още няма музей на съвременното изкуство, който да представя както българското изкуство, така и националната ни колекция от чуждестранно изкуство.

Резултатите от проведената акция през март ще бъдат показани на изложба "Тухлата/ 2023" през юни в културен арт център "РеБонкърс"- Варна от като част 34-то издание на фестивал "Процес – Пространство" и на теоретична конференция за съвременно изкуство през юни 2023 г. в Балчик. Проектът е съпътстващо събитие към фестивала "Август в изкуството" (22.06.23 – 8.08.23) и ще бъде представен предварително на фестивала "Буна" във Варна през май тази година.

В студиото на "Артефир" гостуваха изкуствоведът Христина Бобокова, куратор на проекта, и художничката Рада Якова, негов артистичен директор.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени