Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Красимира Христова, кардиолог:

За рисковете от сърдечно-съдови заболявания и женското сърце

доц. д-р Красимира Христова
Снимка: Личен архив

В коя възраст при жените зачестяват сърдечно-съдовите инциденти и има ли връзка между хормоналните етапи, през които преминава женското тяло?

"Всеки един период от женския живот е свързан със задълбочаване на проблемите от страна на сърдечно-съдовата система. Но най-вече ние наблягаме на профилактиката, на повечето движение и рационалното хранене, които са най-важните моменти за опазването на сърдечно-съдовото здраве при жените."

Това казва в "Нашият ден" доц. д-р Красимира Христова, председател на Българска асоциация по сърдечносъдова образна диагностика.

       Доц. д-р Красимира Христова: Синдромът на празничното сърце – какво трябва да знаем?

Според доц. д-р Красимира Христова това, което се наблюдава в световен мащаб, жените страдат и по-често са засегнати от сърдечно-съдови инциденти в сравнение с мъжете, включително и на възраст след 55 години. Разликата е близо 10%, като 65% са сърдечните инциденти при жените, докато при мъжете те са 55%.
Снимката е илюстративна

"Ако имаме една сърдечна болка, която е силна и в областта на гръдния кош при мъжете, ние можем със сигурност да кажем, че най-вероятно се касае за остър коронарен инцидент. При жените това може да протече с лек задух, умора, необичаен сърдечен дискомфорт или болка в гърдата от стреса в момента, които ние можем да неглижираме, а в същност да се касае за остър коронарен синдром", допълва тя.

В такива случаи трябва да се потърси специализирана медицинска помощ, за да се направи кардиограма, задължително да се направи ехокардиография. Бързи тестове, които да открият дали има нарушения в биохимичните показатели за нарушена коронарна циркулация. 

"Ехокардиографията е най-достъпният метод за неинвазивна оценка на сърдечно-съдовата система не само при жените, но и при мъжете. Всеки пациент в рамките на 20-30 минути да направи един задълбочен преглед, който да му покаже, какво се случва с неговото сърце“, посочва кардиологът.

За девети път на 24 март и 25 март 2023 г.  в София ще се проведат Дни на ехокардиографията, като темата на тазгодишното издание е "Образна диагностика и женско сърце“. Програмата на симпозиума обхваща съвременните постижения и приложението на иновативните технологии в ехокардиографията и другите образни методи за диагностика и превенция на сърдечно-съдовите заболявания при жени. Предвидени са няколко научни сесии с участието на водещи специалисти от страната и чужбина.

Целия разговор с доц. д-р Красимира Христова можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна