Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солистичен оркестър "Студио Примо" се събира за юбилеен концерт

оркестър Студио Примо
Снимка: оркестър Студио Примо

Тази вечер в зала „България“ концертмайсторът на Плевенската филхармония Чавдар Вълков събира на една сцена пианистът Людмил Ангелов, диригентът Йордан Камджалов и Солистичен оркестър "Студио Примо". Поводът е 20 години от създаването на музикалната формация.

Музикантите се събират специално за юбилейния концерт на „Студио Примо“, обясни пред БНР цигуларят Чавдар Вълков, концертмайстор на Плевенската филхармония :

„През 2002 г. беше създаден оркестър "Студио Примо". На 8 септември беше първият концерт. 20 години по-късно излизаме отново на сцена. Имаше един продължителен период от време, в който не се събирахме. Музикантите, участващи в "Студио Примо", свирят в България и по света, като лидери и концерт майстори. Те са утвърдени имена както у нас, така и в чужбина. Чрез този концерт реших да рестартирам оркестъра и отново да започнем да се изявяваме“.

През всички години у представителите на оркестъра остава непроменена любовта към музиката, като и взаимоотношенията помежду им. Те са не само колегиални, но и приятелски.

Всеки от музикантите в състава има своя солова партия, обясни още Чавдар Вълков.

Във втората част излизаме в нестандартен формат-12 цигулки, 4 чела и един контрабас. Това е вокален експеримент, който в България все още не е правен. Партията на виолата липсва. Тя е разпределена между цигулките. Този концерт ще е интересен и за обикновения слушател, но и аз професионалистите“.

В първата част на концерта ще бъде изпълнена Камерна симфония номер 2. След това ще бъде представен „Шопен концерт“ за пиано. 

„Наши специални изпълнители и гости са маестро Йордан Камджалов и превъзходният интерпретатор на Шопен Людмил Ангелов. Те излизат заедно на една сцена за първи път“

Концертът "Солистите" се организира от Плевенската филхармония. Съорганизатор е Софийска филхармония.

„След първата репетиция маестро Камджалов беше във възторг. Каза, че това е концерт, който не може да остане само с едно изпълнение. Това е среща на различни поколения, които оставят своята следа в България и чужбина. Залата е продадена изцяло. Искам този концерт да остане както в сърцата на изпълнителите, така и на зрителите. И да си пожелаем тази среща да има своето продължение“.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна