Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Лондон, 14 октомври 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността.
Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу антисемитизма”  заяви, че е отменила събитието, след като са били получени заплахи и са идентифицирани потенциялни провокатори, които представляват риск за безопасността на евреите. 

Организацията насрочи похода, след като нейният главен изпълнителен директор Гидеон Фалтер беше възпрепятстван да пресече път близо до пропалестински протест от полицейски служител миналата седмица, който го определи като "открит евреин" и каза, че присъствието му близо до демонстранните е нежелателно. 

След инцидента Фалтър беше критичен към лондонската полиция и каза, че има „зони, забранени за евреи“, а Скотланд Ярд се извини два пъти за използваните думи от полицая.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна