Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър за децата бежанци от лагера в квартал "Враждебна"

Снимка: @CaritasSofiaBG

Театърът е онова запазено време, в което можем да дадем порив на всички въпроси и емоции в нас, които напират да вземат думата. Когато обаче театърът не е на сцената, а в лагер, където деца бежанци търсят топлина и спомен за дома, има ли място за такова време? Как всъщност общуваме с другите, когато езикът е изкуството, а ограниченията са поставени от институцията? Какво си казваме в подобни моменти и защо е важно да го казваме заедно? Защо няма нищо по-ценно, но и естествено от това да бъдеш видян, чут и разбран, когато си на междинна гара и никой няма очи за теб?

Актьорът Явор Костов и сценографката Анна Шопова провеждат пет театрални работилници с деца бежанци от лагера в квартал "Враждебна", за да повдигнат тези въпроси. В процеса на работа артистите се опитват да дадат възможност на децата да се огледат в собственото си отражение и да изградят една представа за себе си и живота, който ги очаква.

Всяка работилница започва с игри за запознаване и музикални сцени, в които всеки участник представя своето Аз, своя цвят и настроение в съответния ден. В игрови ритъм и занимания според предварително избрана тема – костюми, сценични поклони, рисуване на фигури, работа с клоунски носове и други – децата развиват уменията си за общуване, поведението си на сцената и способностите си за импровизация. Целта на работилниците е да допринасят и за повишаване на общата култура на децата, които успяват да се потопят в света на творчеството и да изразят себе си чрез средствата на музиката, движението и превъплъщаването в различни роли.

В рамките на работилниците Явор и Анна разбират как работят лагерите от този тип и колко трудно всъщност се осъществяват такива инициативи. Разбират обаче и че отношението ни към бежанците може да се промени, само ако проявим ангажираност и желание да се запознаем с проблема.

Какво обаче означава да си доброволец в такъв лагер, от какво всъщност се нуждаят децата и защо времето е най-ценният ресурс в отношенията с едно дете – Явор Костов и Анна Шопова разказват в звуковия файл.

Посещенията им в ПМЗ "Враждебна" са реализирани благодарение на програмата "Творчески стипендии" на Национален фонд "Култура". Идеята им е да създадат нова поредица от театрални работилници, в които да работят с различни социални групи.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна