Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"История на Византийската империя" от Фьодор И. Успенски

проф. Христо Матанов
Снимка: БГНЕС

"Такива книги вече не се пишат. Трите тома на книгата, какъвто е бил първоначалният замисъл на автора, са около 2000 страници. Такива книги не се пишат, тъй като византологията се разпредели, стана по-специализирана и общи истории на Византия не се пишат. Тази книга е била писана в зората на византоложките изследвания, когато Фьодор Иванович Успенски е директор на руския археологически институт в Константинопол, който прекратява своето съществуване, когато Русия и Турция се оказват на различни страни в Първата световна война".

Това каза в предаването "12+3" проф. Христо Матанов за книгата "История на Византийската империя" на Фьодор И. Успенски.

Настоящата книга е завладяващо ума пътешествие през периода на разпадане на Западната римска империя, изграждане на новата столица Константинопол на мястото на град Византион и постепенното обособяване на Източната империя – във  времена на преселение на различни племена, изкушени да се заселят на тяхна територия.

Източната империя – гъвкав и бързо развиващ се организъм, успява да реши проблема с нашествениците чрез умела политика, като установява съжителство, съседство или съюз с варварите и заживява с тях, встъпвайки във  взаимоотношения, които не са постигнати в Западната империя.

Къде е ключът към запазване на Византийската империя хиляда години след падането на Западната римска империя?

Успенски дава отговор на този и други въпроси, разкривайки пред читателя цялата картина на решаващи събития, предопределили облика на съвременна Европа. Показва многобройни аспекти от политическата, военната и дипломатическата история на Византия, духовенството и църковните дела, занаятите и търговията, земеделието, градоустройството, законите и тяхното прилагане, строгата йерархична уредба в империята. 

Фьодор Иванович Успенски (1845–1928) повече от 40 години изследва на място исторически извори и археологически данни в Константинопол, Мала Азия, Сирия и Палестина и ни завещава забележителен труд,  който хвърля ярка светлина върху величието на Византия.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Христо Матанов в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени