Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейските борси, след като Швейцарската централна банка подкрепи Credit Suisse

Европейските пазари на акции стартират търговията в четвъртък с добри повишения след решението на Швейцарската централна банка да подкрепи закъсалата Credit Suisse чрез подсигуряване на ликвидност в размер до 50 млрд. швейцарски франка (около 54 млрд. долара), което води до известно успокояване на инвеститорите, притесняващи се от текущата криза в банковия сектор.

Общият европейски фондов индекс Stoxx 600 нараства след началото на търговията в четвъртък с 1,2%, немският DAX 30 - с 1,22%, френският CAC 40 - с 1,18%, италианският FTSE MIB - с 1,55%, испанският Ibex-35 -  с 1,38%, британският FTSE100 - с около 1%, а швейцарският водещ индекс - с 0,9%.

Акциите на Credite Suisse пък поскъпват с цели близо 28% към 2,17 франка за акция, отскачайки рязко от вчерашното рекордно дъно около 1,55 франка, след като банката успя да си осигури финансова подкрепа от Швейцарската национална банка.

Европейският банков индекс STOXX Europe 600 Banks се повишава в началото на търговията с 2,3%.

Поскъпват и акциите в целия европейски банков сектор, като акциите на немските Deutsche Bank и Commerzbank нараства в началото на днешната сесия съответно с 2,4% и с 3,1%, на френските Credit Agricole и Societe Generale с около 1,5%, а на швейцарската UBS Group - с 4,5%.

Въпреки позитивния старт на европейските борси, търговията е предпазлива, тъй като инвеститорите са в очакване на днешното решение на ЕЦБ за лихвите в еврозоната.

Преди началото на глобалната банкова криза, която започна в края на миналата седмица след фалита на американската регионална банка SVB, очакванията бяха, че на днешното заседание ЕЦБ ще потвърди обявяваното многократно от централната банка намерение да повиши основните лихви в еврозоната с нови 50 базисни пункта. Но след трусовете на фондовите борси през последни дни, сега участниците на паричните пазари изглежда оценяват все по-висока вероятността за повишение на лихвите с 25 базисни пункта.

ЕЦБ изглежда изправена пред тежка дилема по отношение на настоящото сериозно напрежение в банковия сектор и все още много високата инфлация, като постигането на баланс се очертава да бъде много трудно.

Ново голямо увеличение на лихвените проценти (с 0,5%), дори ако е оправдано от икономическите условия, може да отприщи страхове, че повече банки могат да пострадат. По-слабо повишение (с 0,25%) или дори запазване на лихвите без промяна обаче може да подхрани страхове, че "нещо много голямо не е наред", отбелязва Ройтерс.

Според анализатори, всяко едно решение на ЕЦБ, извън обещаното преди време вдигане на лихвите с 50 базисни пункта, може да се отрази негативно върху доверието към посланията, които отправя централната банка.

Малко преди заседанието на ЕЦБ търговците оценяват увеличение на лихвите с 25 базисни пункта с вероятност от около 40%, докато вероятността за повишение с 50 базисни пункта се оценява на около 60%.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна