Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на цените на основните стоки в Кипър, 6,7% инфлация

Супермаркет в столицата на Кипър Никозия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър се наблюдава задържане и дори намаление на цените на значителен брой основни хранителни и потребителски стоки, което отразява продължаващата тенденция за спад на инфлацията. Това заяви Службата за защита на потребителите към търговското министерство, обявявайки резултатите от месечното си наблюдение на пазара през февруари.

 Цените в 25 от наблюдаваните общо 45 категории основни продукти са намалели с до 15% в сравнение с януари. С над 11% са поевтинели олиото и някои марки сирене.

Незначително увеличаване на цените – с 1-2%, се отчита при стоките в 10 категории.

Рязко изключение от тази тенденция прави групата на зеленчуците, в която в която се регистрира силно поскъпване. Рекордът е при оранжерийните краставици - 160% ръст, достигайки над 2 евро за килограм.

Службата за защита на потребителите обяснява скока с метеорологичните условия през месеца и повишеното търсене на тези продукти за традиционната „зелена трапеза“, с която в Кипър се отбелязва Чистия понеделник, първия ден на Великия пост.

Наблюдението на пазара, което Обсерваторията по цените към търговското министерство извършва всеки месец, обхваща 250 основни потребителски продукти в 400 търговски обекта в цялата страна.

Инфлацията за февруари е 6,7%, съобщи Статистическата служба.

Цените са стабилизирани и нови увеличения не са оправдани, казаха от Кипърската асоциация на супермаркетите.

В ход са консултациите за създаване на специално онлайн приложение, чрез което Службата за защита на потребителите ще представя цените в търговската мрежа на повече от 1300 основни хранителни и други стоки.

Целта на новата електронна платформа е ценова прозрачност, повишаване на информираността на хората и на тяхната възможност да избират най-евтината кошница от продукти според предпочитанията си, заяви търговският министър Георгиос Папанастасиу.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна